Ezeket tartsuk szem előtt, ha mosógépvásárlást tervezünk…

A mai mosógépek élettartama relatív alacsony, ami annak tudható be, hogy a felgyorsult technológia fejlesztések miatt a gépek hamar elavulttá válnak, így nem érdekünk magasabb árat fizetni az elnyűhetetlen minőségért. A gyártók alkalmazkodnak a felhasználói igényekhez, ezáltal 10-12 éves üzemidőre optimalizált gépeket állítanak elő. Ha tetszik, ha nem, igencsak gyakran kell új mosógépet vásárolnunk. Összegyűjtöttük azokat a fontosabb információkat, amelyek segíthetik a kiválasztást.


Mosógépek vásárlási szempontjai

Ha mosógépet szeretnénk vásárolni, első lépésként el kell döntenünk, milyen típus kell nekünk; hagyományos elöltöltős, keskeny felültöltős vagy keskeny elöltöltős. Mindhárom típus rendelkezik előnyös tulajdonságokkal, így a saját igényeink alapján érdemes választanunk. A hagyományos elöltöltős változat rendkívül gazdaságos, de relatív nagy helyet igényel.

Ha minden négyzetcentiméter számít, abban az esetben a felültöltős változat jelenti a legjobb megoldást. De kiváló döntésnek bizonyulhat egy keskeny elöltöltős mosógép is, amely egyesíti a másik két típus előnyös tulajdonságait, habár helytakarékosságban nem veheti fel a versenyt a felültöltős gépekkel.

Figyelmet kell fordítanunk a dobkapacitásra is. Ez azért fontos, mert csak így moshatunk energiatakarékosan; fél töltettel történő mosás még abban az esetben is energiapazarlás, ha a készülék rendelkezik úgynevezett súlyautomatikával. Válasszunk tehát az igényeinknek leginkább megfelelő dobméretet! Az egyedül élők számára jó választás lehet egy 4-5 kilogrammos kapacitással rendelkező gép, a pároknak jellemzően 5-5,5 kg lehet ideális, többgyermekes családok számára 6 kg feletti kapacitásra lehet szükség. Persze a szokásaink is meghatározzák a döntést; ha nap mint nap összekoszoljuk a munkaruhánkat, nagyobb dob ajánlott.

A mosógépek esetében az energiatakarékosság kiemelten fontos, hiszen ez a gép egyike lehet a háztartás legnagyobb fogyasztóinak. Éppen ezért beszélni kell az úgynevezett energiaosztályról, ami nagyon leegyszerűsítve mutatja be az adott gép energiahatékonyságát. Minél több plusz jel sorakozik az „A” energiaosztály jelölés mögött, a gép annál takarékosabban bánik a villamos energiával. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a mosógép típusa és a dobkapacitás szintén meghatározó az energiahatékonyság tekintetében.

A centrifugáról is érdemes ejteni néhány szót. Minél magasabb fordulatra képes egy gép, a ruhákat annál szárazabb állapotban vehetjük ki belőle; így rövidebb ideig tart a száradás vagy kevesebb energiára van szüksége a szárítógépnek. A centrifuga azonban nem véletlenül szabályozható, hiszen a nagysebességű forgás roncsolhatja a legérzékenyebb anyagokat, akár tönkre is teheti őket. Az adatlapokon feltüntetett érték a maximális fordulatszámra vonatkozik.

A zaj kérdése mellett sem mehetünk el szó nélkül. A termékadatlapokon olvashatjuk, hogy a kiszemelt gép hány dB hangerővel mos és centrifugál. Amennyiben a készüléket az életterünkben kényszerülünk elhelyezni, ez a tulajdonság nagy jelentőséggel bírhat.

Hozzászólások