Az utánozhatatlan kandalló melege

Megjött az igazi tél, és a fűtési szezonban már javában benne vagyunk. Otthonunk melegéről, a téli esték meghitt, családias hangulatáról könnyedén gondoskodhatunk egy, a nappalinkban elhelyezett kandallóval. Télen, mindenki szeret több időt otthon tölteni a kellemes hangulatú, meleg lakásban, ahol a nyugalom uralkodik. Az egyik leglélekmelegítőbb érzés ahogy ropog a kandalló tüze. A tűz varázsát az otthonunkba varázsolja a kandalló, aminek több változata is létezik.


Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a kandalló funkcionalitásán kívül az esztétikuma is. Egyre népszerűbbek a gyönyörű díszítésű kandallók is. Viszont az esztétikum mellett az elsődleges funkciójuk a hőleadó képesség, amiben hatékonynak kell lenniük.

Ha a választásunk egy kandallóra esik a lakásunkba, jó, ha tájékozódunk arról is, milyen típusok közül választhatunk. A nyitott kandallók hatásfoka viszonylag kicsi és nagy a kéményigényük (nagy belső átmérővel rendelkező kémény szükséges hozzájuk), ezért általában az öntöttvas betéttel épített, zárt tűzterű kandallók a gyakoribbak. Ezek hatásfoka elérheti a 70–80%-ot is. A központi fűtésre alkalmas kandallóbetétek, a sugárzó hőn kívül, központi hőtermelővel több helyiség fűtésére elegendő hőt állítanak elő, illetve azt valamilyen hordozóközeggel (víz vagy levegő) továbbítják a fűtendő helyiségbe.

Fontos, hogy hová helyezzük el a kandallót, közel kell kerüljön a kéményhez. Számolnunk kell azzal, hogy a kandalló felmelegedhet, ezért gyúlékony anyagból készült bútor vagy tárgy ne kerüljön a közelébe.

Öttevényi családi ház

Ebben az Öttevényen elhelyezkedő családi házban a kandalló a nappali középpontjában ékeskedik és nagyon szép látványt nyújt. Biztosan az egész házat felmelegíti.

Solymáron eladó családi ház

Solymáron ebben az eladó családi házban a kandalló modern kinézetű. Itt is központi helyen van a kandalló a nappali és konyha közepén.

II. kerületben családi ház

A II. kerületben, Máriaremete csendes utcájában eladó ez a csodás családi ház. A földszinti egyedi hangulatú nappaliban egy rusztikus kandalló található. A kandalló stílusa illeszkedik a ház berendezéséhez.

Soproni lakás

Akár egy lakásba is kerülhet kandalló. Pont, mint ennél a Sopronban található, második emeleti lakásnál, ahol a nappalit egy sarokkandalló díszíti.

Hozzászólások